Dünya Menopoz Günü
Menopoz dönemindeki kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile konuyla ilgili tıbbi destek alması tavsiye edilmektedir, çünkü menopoza bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunlar kadınların yaşam kalitesini düşürdüğü gibi kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi bir takım önemli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına da sebep olabilmektedir.
Uluslararası Menopoz Topluluğu (IMS) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim’i Dünya Menopoz Günü olarak kabul etmiştir.
Menopoza giriş birdenbire ve aniden olmamakta yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkmaktadır. 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda önce yumurtlamanın azalmasına bağlı düzensiz adet kanamaları, aralıklı ateş basması ve terlemeler, psikolojik değişiklik ortaya çıkmaya başlar. Zamanla yakınmalar giderek artar ve adet tamamen kesilir. Bu dönemde bir yıl adet kanamalarının olmaması menopoz tanısı için yeterlidir.
Menopoz bir süreçtir ve her kadının bu doğal süreci yaşamaktadır. Bu dönemin hayatın son dönemi değildir. Menopoz, mensturasyon kanamalarının kalıcı olarak kesilmesi olup, bu dönemde over (yumurtalık) fonksiyonları yavaşlar ve azalır. Her kadın bu süreci yaşar. Ancak her kadın için farklı özellikte yaşanır. Menopoz çoğunlukla 40–58 yaşlar arasında gerçekleşir. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 50-51’dir. Yaşla birlikte, meme kanseri, kalp hastalığı, venöz tromboz (pıhtılaşma) ve inme riski artar.
Menopoza giriş döneminde
Özel Çankaya Tıp Merkezi Özel Çankaya Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktorumuz Op. Dr. Cengiz AYDIN Menopoz ve Adet Gecikmesi hakkında bilgilendiriyor.
- Düzensiz mensturasyon,
- sıcak basmaları,
- gece terlemeleri,
- çarpıntı,
- ciltte kuruluk,
- saçlarda dökülme,
- eklem ağrıları,
- idrar yolu yakınmaları,
- kilo alımı,
- baş ağrıları gibi fiziksel,
- depresyon,
- huzursuzluk,
- yorgunluk,
- uykusuzluk,
- iç sıkıntıları,
- cinsel isteksizlik,
- ağlama krizleri,
- unutkanlık,
- konsantrasyon bozukluğu gibi psikolojik değişiklikler görülür.